Fit met yoga: thuis of onderweg, waar en wanneer je maar wilt!

Een super manier om op elke locatie fysiek én mentaal fit te worden is door regelmatig yoga te beoefenen. Yoga kun je gemakkelijk zelf thuis doen of onderweg. Je hebt er weinig voor nodig en het is geschikt voor verschillende niveau’s. Het is mogelijk om er je hele lichaam mee te trainen en je uithoudingsvermogen te verbeteren.

We zetten een aantal elementen op een rijtje waarmee je makkelijk zelf je eigen yoga routine kan samenstellen.

Fit met yoga thuis of onderweg vrouw doet een yoga houding buiten met uitzicht op zee

Yoga in het kort

Yoga heeft een lange geschiedenis en vindt zijn oorsprong in India. Het bestaat uit verschillende oefeningen die zowel fysiek, mentaal en spiritueel kunnen zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat yoga onder andere helpt om stress te verminderen, botten te versterken en spierkracht op te bouwen. 

Dit artikel focust op onderdelen van yoga die je makkelijk kunt toepassen op elke gewenste locatie en elk moment. Het helpt je om bijvoorbeeld thuis zelf te starten met yoga. Als je alle termen en verschillende yoga stijlen nog een beetje verwarrend vindt, check dan eens ons uitgebreide artikel over yoga voor beginners. Wil je meer weten over yoga in het algemeen? Dan is het aan te raden je verder te verdiepen, bijvoorbeeld met een online cursus.

Fit lichaam, fitte geest

Naast de fysieke voordelen die het beoefenen van yoga met zich meebrengt, kan yoga ook je mentale gezondheid bevorderen. Twee vliegen in een klap dus! 

Lichamelijk kan je door het oefenen van yoga:

Geestelijk helpt yoga je om:

Er zijn ontzettend veel verschillende stijlen en focuspunten binnen yoga. Daardoor het lastig kan zijn om een oefenvorm te vinden die bij jou en je voorkeuren past. Hieronder vind je een aantal van de meest bekende yogavormen die je goed thuis of onderweg kan beoefenen: 

  • Hatha: focust op de fysieke basishoudingen en ademhaling.
  • Ashtanga: volgt een intense serie van specifieke houdingen in een vaste volgorde.
  • Vinyasa: bevat veel vloeiende en soms uitdagende bewegingen.
  • Restorative / Yin: geeft een relaxed gevoel door rustige houdingen die voor langere tijd worden vastgehouden.

Benodigdheden voor yoga

Het mooie aan yoga is dat je er maar weinig voor nodig hebt. Dat maakt het zo’n geschikte workout om te doen wanneer en waar jij maar wilt. Trek comfortabele kleding aan waar je makkelijk in kunt bewegen. Schoenen hoeven niet, de meeste yogi’s doen hun oefeningen op blote voeten.

Hoewel er ook variaties zijn te vinden waar geen mat voor nodig is, wordt het wel sterk aangeraden om een (yoga)mat te gebruiken. Als je net begint met yoga om het eens uit te proberen, dan kan een simpel sportmatje volstaan. Wil je echt serieus aan de gang, zorg dan voor een goede mat die past bij jouw behoeften en doelstellingen

Andere hulpmiddelen die je kunt gebruiken zijn een yogablok en een kussen ter ondersteuning van sommige houdingen.

Het kan prettig zijn om een plekje op te zoeken waar het een beetje rustig is, maar dat hoeft natuurlijk niet. Zolang je de mat maar kwijt kunt en genoeg ruimte hebt om er een ruim rondje omheen te lopen, kun je beginnen! 

Yoga thuis of onderweg: voorbeeld routine met standaard elementen

Door verschillen in niveau, sportieve doelstellingen en persoonlijke voorkeuren zal het beoefenen van yoga er voor iedereen anders uitzien. De volgende 6 elementen komen echter regelmatig terug en kun je gemakkelijk samenvoegen. Zo bouw je zelf een (dagelijkse) yoga routine op om thuis of onderweg fit mee te worden.

Kom tot rust op de mat

Begin door rustig te gaan zitten in een comfortabele positie. Focus hierbij op de ademhaling en kom even tot rust. Sommige mensen vinden het prettig om een intentie of het mantra Ohm (non verbaal) uit te spreken, maar dat hoeft niet. Analyseer wat jou een fijn gevoel geeft.

Warming up

Doe vervolgens wat stretches om je lichaam op te warmen. Je kunt hierbij denken aan eenvoudige bewegingen zoals het naar voren en achteren rollen van je schouders. Een aantal andere voorbeelden van yoga houdingen die je kunt uitvoeren tijdens een warming up zijn child pose, happy baby en cat-cow transities.

Warming up yoga houdingen child pose happy baby pose en cat-cow pose

Staande houdingen

Als je voelt dat je klaar bent voor de volgende stap kun je rustig jezelf omhoog werken naar staande houdingen. Een aantal veel voorkomende posities die je een tijdje kunt vasthouden zijn downward facing dog, een warrior variatie (er bestaat een warrior 1, warrior 2 en warrior 3 houding, en zelf een reversed warrior variatie) of een high lunge.

Staande yoga houdingen downward facing dog warrior variatie en high lunge

Balans oefeningen

Maak het wat uitdagender voor jezelf door een aantal balans oefeningen toe te voegen aan je routine. Bekende balans oefeningen binnen yoga die je thuis kunt doen zijn tree pose, eagle of half moon.

Balans yoga houdingen tree pose eagle pose en half moon pose

Terug naar de grond

Na de balans oefeningen kan het fijn zijn jezelf terug te werken naar de grond met een aantal zittende of liggende yoga houdingen. Waar je aan kan denken zijn een forward bend, een bridge hold of twist.

 Grond yoga houdingen forward bend bridge en twist

Afsluiting

Het is gebruikelijk om af te sluiten met de shavasana houding. Ga met je rug op de mat liggen met je benen iets gespreid en je handpalmen omhoog. Doe je ogen dicht en laat je lichaam even helemaal tot rust komen. Hou dit minstens 1 minuut vol, maar je kan natuurlijk net zo lang blijven liggen als je zelf prettig vindt.

Kom vervolgens zachtjes weer in beweging, bijvoorbeeld door te wiebelen met je vingers en tenen. Werk jezelf terug in een comfortabele zithouding, zoals je bent begonnen bij punt 1 hierboven. 

Deze voorbeeld routine geeft een aantal elementen weer om je aan vast te houden, maar voel je vrij om te experimenteren! Yogajournal.com heeft een uitgebreide collectie van posities, ook wel asana’s genoemd. Deze kun je bekijken ter inspiratie en voor verdere uitleg over de uitvoering.

In dit artikel gebruiken we de Engelse benaming voor de yoga posities. Zo kun je ze gemakkelijk onthouden en er meer informatie over opzoeken. Je kan natuurlijk ook de originele Sanskriete of Nederlandse benaming gebruiken! Behalve de naam verandert dat namelijk niets aan de houding.

Moet je niet heel flexibel zijn om te beginnen met yoga?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoef je helemaal niet flexibel te zijn om zelf te starten met yoga! Er zijn genoeg houdingen voor beginners waarbij je rustig aan je flexibiliteit opbouwt. Je zult merken dat je snel vooruitgang boekt als je consequent blijft oefenen en niet over je eigen grenzen heen gaat. Hoewel yoga dus een goed idee is als je thuis of onderweg fit wilt worden, is het belangrijk dat je de oefeningen correct uitvoert om blessures te voorkomen.

Of je nu een beginner bent of al verder gevorderd, zorg dat je de basis kent en weet wat je doet. Twijfel je soms aan je uitvoering of loop je tegen andere vragen aan? Leer dan op een toegankelijke manier vanaf elke locatie meer over de basis van yoga met een online cursus. Wij raden Yoga Stap voor Stap aan van Happy with Yoga. Helemaal online en super makkelijk te volgen via video’s.

Leer Yoga Stap voor Stap vanaf de basis!

In 9 online yogalessen leer je alle basisoefeningen van yoga voor meer ontspanning, meer flexibiliteit, een sterk lichaam een gezonde geest en meer persoonlijke kracht.

  • Begeleiding van professionele en ervaren docenten
  • Online lessen en video’s
  • Nu inclusief Ebook

Ontvang een exclusieve BONUS wanneer je de cursus koopt via bovenstaande knop! 

Mail je aankoopbewijs naar contact@fitfromanywhere.com en krijg toegang tot onze speciale Yoga playlist. 

Perfect als achtergrondmuziek tijdens je yoga oefeningen: de playlist begint lekker rustig om de juiste vibe te creëren. Flow vervolgens van intensere bewegingen naar ultieme ontspanning met kalmerende muziek voor shavasana.

Niet helemaal zeker of deze online yoga cursus wat voor jou is lees? Check dan eerst onze uitgebreide review over Yoga Stap Voor Stap.

Afbeeldingen via monkik en dDara.