Sporten zonder materiaal: alternatieve ideeën

Om thuis of onderweg fit te worden is minder nodig dan je denkt. Investeren in dure apparaten of gewichten hoeft helemaal niet! Heel veel alternatieve fitnessmaterialen kun je namelijk overal (gratis!) vinden. Je hoeft vaak alleen maar een beetje creatief na te denken.

Benieuwd geworden? Check onze ideeën hieronder voor inspiratie om te sporten zonder materiaal.

Sporten zonder materiaal vrouw in sportkleding springt met springtouw

Zelf gewichten maken

Liever niet steeds met je eigen lichaamsgewicht te trainen? Of heb je alle lichaamsgewicht oefeningen inmiddels uitgespeeld en wil je meer? Je kunt dan natuurlijk een zware encyclopedie uit de kast trekken, al is dat wel een beetje lastig vasthouden. Het is gemakkelijker om met bijvoorbeeld een literfles water te werken. 1 liter water staat nagenoeg gelijk aan 1 kilogram. Als je met meer gewicht wilt trainen kun je natuurlijk voor een grotere inhoud kiezen.

Tip: zand is zwaarder dan water. 1 liter zand komt neer op circa 1,5 kilo. Door zelf flessen te vullen met zand hoef je niet met al te grote formaten te gaan slepen.

Als je zelf voorwerpen wilt gaan vullen met zand of water, is het wel handig dat je de boel goed kan afsluiten om lekken te voorkomen. Daarnaast wil je dat het voorwerp gemakkelijk vast te houden is. Grote 5 liter flessen hebben bijvoorbeeld een handig handvat:

Grote blauwe waterfles

Ouderwets touwtje springen

Misschien iets wat je voor het laatst hebt gedaan toen je nog klein was, maar een effectieve oefening! Volgens deze berekening kan je er zelfs 200 calorieën per 10 minuten mee verbranden. Door 10 minuten touwtje te springen werk je niet alleen aan je conditie, maar ook aan je beenspieren, armen en schouders. Je kunt vast wel aan een stuk touw komen. Het moet niet te kort zijn, maar ook zeker niet te lang. Ga uit van 2-3 meter, afhankelijk van je lengte. Kies voor een materiaal dat niet te ruw, maar ook niet te glad is. Zo kun je het comfortabel vasthouden terwijl je springt.

Hou die 10 minuten een beetje leuk voor jezelf door af te wisselen in ritme en met welk been je springt. Daarnaast kun je een statische oefening toevoegen. Een voorbeeld hoe je 10 minuten kunt vullen:

  • 1 minuut enkele sprongen
  • 1 minuut plank positie
  • 30 seconden rust
  • 2 minuten dubbele sprongen
  • 1 minuut springen met linkerbeen omhoog
  • 1 minuut springen met rechterbeen omhoog
  • 30 seconden rust
  • 1 minuut plank positie
  • 2 minuten enkele sprongen

Fan geworden van springtouwen en wil je een professioneel exemplaar aanschaffen? Bekijk onze aanrader die gemakkelijk verstelbaar is.

Gebruik een stoel of sliders

Een simpel klapstoeltje of tafeltje kun je op allerlei manieren gebruiken tijdens je workouts. Bijvoorbeeld ter ondersteuning van push ups, voor het uitvoeren van bulgarian split squats of om je triceps te trainen.

Sporten zonder materiaal met stoel oefeningen man doet pushup vrouw doet bulgarian split squat man traint triceps

Je kunt de stoel ook gebruiken voor step ups, of om op- en af te springen. Wees wel voorzicht en check eerst of de stoel wel stevig genoeg is voor zulke impact.

Net als een stoel kun je ook makkelijk sliders gebruiken om te variëren met standaard oefeningen. Gebruik stukken textiel (bijvoorbeeld een handdoekje) onder je handen of voeten op een gladde ondergrond en glijden maar! Parket- of tegelvloeren zijn vaak glad genoeg. Probeer eens mountain climbers, lunges of burpees met behulp van sliders.

Andere manieren om te sporten zonder materiaal

Sporten zonder materiaal is dus prima mogelijk! Je hoeft alleen maar om je heen te kijken en een beetje creatief na te denken. Zo kun je een handdoek gebruiken als weerstand om je armen en benen mee te stretchen. Of wat dacht je er van om traplopen op te nemen in je routine? Zoek maar eens op ‘stair workout’ op YouTube voor inspiratie!

Heb jij nog tips voor alternatieve sportmaterialen? Deel ze hieronder! We raden echter wel aan om altijd een fitnessmat te gebruiken.

Afbeeldingen via macrovector, freepik, Racool_studio, yanayla