Review online cursus: Yoga Stap Voor Stap

We schreven al eerder dat yoga een super goede manier is om zelf overal fit te worden. Het voorkomen van blessures en correct uitvoeren van de houdingen is echter heel erg belangrijk om op een opbouwende, veilige manier aan yoga te doen. Er is online genoeg informatie te vinden, maar overzichtelijk expertise van een ervaren yoga docent is natuurlijk het allerfijnste. Gelukkig zijn er ook online yoga cursussen te vinden, zodat je nog steeds yoga kunt doen waar en wanneer jij maar wilt. Hoog tijd dus voor een uitgebreide review over onze favoriete online cursus yoga!

Review online cursus yoga stap voor stap vrouw in yoga houding

Waarom een online cursus yoga als je alles zelf kunt doen?

Hoewel je prima zelf kunt beginnen met yoga, is het toch niet onverstandig om te investeren in een cursus. Daarmee voorkom je namelijk dat je houdingen verkeerd uitvoert en met nare blessures komt te zitten. Of misschien vind je de hoeveelheid mogelijkheden en stijlen nogal overweldigend en zie je door de bomen het bos niet meer. Wellicht ben je al wat verder gevorderd, maar zou je wel wat meer diepgang en achtergrondinformatie willen. Gratis beschikbaar (online) materiaal is vaak wat algemener en bondiger dan een uitgebreide betaalde cursus waar de fundamenten stap voor stap aan bod komen.

Bij Fit From Anywhere geloven we in zelf overal fit zijn. We gingen dus op zoek naar de beste Nederlandstalige yoga cursus die je makkelijk zelf kunt volgen. Online, waar en wanneer jij maar wilt. En die hebben we gevonden! We beschrijven in detail onze ervaring met Yoga Stap Voor Stap van Happy with Yoga. Hopelijk ben je na het lezen van deze review net zo enthousiast als wij en zie je de meerwaarde van deze online cursus yoga.

Achtergrondinformatie Happy with Yoga

Happy with Yoga is een online yogaplatform opgericht door twee ervaren en gecertificeerde Nederlandse yogi’s. Melanie en Rolf zijn opgeleid in verschillende yogastijlen en hebben training gevolgd in zowel binnen- en buitenland. Zo hebben ze 500 uur hatha en 200 uur yin training gevolgd, naast meditatie en yoga nidra training. Dit deden ze in Nederland, Cambodja, Bali en Polen. Ze helpen mensen om online praktisch en doelgericht met yoga en mindfulness aan de slag te gaan. Melanie en Rolf zijn ook de instructeurs die de cursus Yoga Stap Voor Stap verzorgen. Hun verhaal om te starten met Happy with Yoga is erg inspirerend om te lezen. Yoga heeft hen geholpen om te gaan met allerlei gezondheidsklachten, van burn-outs tot aan fysieke problemen zoals migraine en spijsverteringsklachten.

Op het platform is ontzettend veel informatie te vinden over yoga, lifestyle, mindfulness en meditatie. Zowel in videovorm als in uitgebreide blogs. Het is het grootste Nederlandstalige yoga platform in Nederland en België met maandelijks tienduizenden bezoekers. Daarnaast hebben Melanie en Rolf een aantal mooie cursussen ontwikkeld. Naast yoga kun je ook leren over de chakra’s, minimalisme en yoga nidra. Deze zijn allemaal gemakkelijk online te volgen op je eigen tempo, vanaf verschillende apparaten.

Wat krijg je met Yoga Stap voor Stap?

Één van die online cursussen is dus Yoga Stap Voor Stap. Hierin wordt de basis van yoga rustig en duidelijk toegelicht. Zowel houdingen als technieken komen uitgebreid aan bod. De online cursus yoga die we in deze review bespreken bestaat uit:

 • 9 video’s van ongeveer 1 uur per stuk: hierin worden de belangrijkste basishoudingen, yogaseries en ontspanningoefeningen voorgedaan en uitgelegd. Je kan zelf actief meedoen met deze lessen.
 • 4 bonus video’s: over de filosofie achter yoga, ademhaling, tijd & discipline en grenzen herkennen. Dit zijn kortere video’s met achtergrond ter verdieping.
 • E-book: de 25 belangrijkste houdingen en variaties worden toeglicht met duidelijke foto’s. Handig ter referentie!
 • Toegang tot de online community: deze bestaat uit andere cursisten die elkaar motiveren.

Al dit materiaal is te bekijken op elk gewenst apparaat. Bijvoorbeeld via je laptop, maar je kan de cursus ook volgen op een telefoon of tablet. Lekker mobiel dus. En omdat je alle video’s zelf kunt bekijken in je eigen tempo, is deze cursus dus super geschikt om te volgen waar en wanneer je maar wilt. Je kunt makkelijk terugkijken of pauzeren waar nodig.

Wat voel je na Yoga Stap voor Stap?

Happy with Yoga benoemt een heleboel voordelen die je kunt ervaren door het beoefenen van yoga:

 • Sterker, flexibeler lichaam
 • Meer ontspannen
 • Bewuster van gedachten
 • Gelukkiger en positiever gevoel
 • Beter slapen
 • Vermindering van rug-, nek- en schouderklachten
 • Energieker
 • Makkelijker afvallen

Wat we direct al merkten na het volgen van de eerste les van de online cursus yoga tijdens deze review is een meer ontspannen gevoel. Oefeningen hiervoor komen uitgebreid aan bod en hebben direct effect. Verbetering in flexibiliteit en kracht ga je na een paar lessen voelen.

Door regelmatig yoga te blijven doen zul je ook merken dat je de andere genoemde punten zult gaan ervaren! Na het volgen van deze cursus Yoga Stap Voor Stap heb je genoeg handvatten om zelf verder te gaan. En vind je het toch niet zo fijn om alles zelf te doen, dan heb je dus 9 lessen tot je beschikking om te volgen wanneer je maar wilt.

Voor echte beginners

Yoga Stap Voor Stap is ideaal als je nog helemaal geen ervaring hebt. Je bent bijvoorbeeld nieuwsgierig naar alle voordelen en zou graag willen beginnen met yoga. Het liefste op een plek en tijdstip die jou goed uitkomen. Je hebt geen zin om naar een drukke yogastudio op een vast moment te gaan. Dus je zoekt online naar informatie en oefeningen om mee te starten.

Dat kan best een intense zoektocht zijn! Er zijn zoveel verschillende stijlen, video’s en artikelen te vinden dat je eigenlijk geen idee meer hebt waar je nou mee moet beginnen. Een concreet stappenplan dat laat zien hoe je kunt starten is dan wat je nodig hebt. Inclusief duidelijke lessen waar je alles kunt meedoen.

Of wellicht volg je hier en daar wel eens een lesje, maar wil je nu echt regelmatiger aan yoga gaan doen. En zeker weten dat je alle houdingen en posities correct uitvoert. Hoe fijn als je dan een duidelijke basis hebt waar je altijd op kunt terugvallen, wanneer het jou uitkomt? Happy with Yoga speelt hier perfect op in met hun Stap Voor Stap cursus.

Voor meer ervaren yogi’s

Bij Fit From Anywhere houden we onszelf al zo’n 2 jaar bezig met yoga. Niet echt meer beginnerslevel te noemen dus. En toch vinden we Yoga Stap Voor Stap een super nuttige cursus! Tijdens het volgen van de online cursus yoga voor deze review hebben we genoeg nieuwe dingen geleerd. Zoals bijvoorbeeld veel achtergrond over de filosofie achter yoga. De video hierover hebben we zelfs 2x bekeken!

Maar ook over de basishoudingen zelf valt nog genoeg te leren voor de mensen met meer yoga ervaring. Soms ga je zo op in iets waar je regelmatig mee bezig bent, dat je jezelf eigenlijk niet meer bewust bent wat je nou eigenlijk aan het doen bent. Het is heel belangrijk af en toe terug te gaan naar de fundamentele basis. Er zijn altijd verbeterpunten te ontdekken, waardoor je nóg meer uit jouw yoga beoefening kunt halen.

Zo ervaren wij de constante focus op de ademhaling in Yoga Stap Voor Stap als heel positief. En ook voor de meer geoefende yogi is het zeker waardevol om er telkens weer op gewezen te worden wanneer je het bekken moet kantelen. Als je jezelf namelijk echt toewijd aan yoga, dan weet je dat je altijd zult blijven leren.

Bestelproces Yoga Stap Voor Stap

Het aankopen en van start gaan met de cursus is heel gemakkelijk. Het betaalproces wordt gefaciliteerd via PayPro. Betalen kan vertrouwd met de bekende methodes iDeal, PayPal of Bankcontact.

PayPro betaalopties iDeal PayPal Bankcontact

Je wordt door het PayPro systeem gevraagd om je naam en e-mailadres. Zo kunnen de cursus en de factuur na de betaling meteen naar je toegestuurd worden zodat je snel kan beginnen.

PayPro betaalscherm online cursus Yoga Stap Voor Stap

Nog geen minuut na aankoop hadden wij de factuur van PayPro al in onze mailbox. Ook krijg je daarna een bedankpagina van Happy with Yoga te zien met instructies hoe je kunt inloggen op je persoonlijke dashboard om de cursus te starten. Er staat dat dit 15 minuten kan duren, maar wij hadden onze login gegevens eigenlijk al meteen binnen. Mocht je nou niks ontvangen, dan wordt er duidelijk uitgelegd met wie je contact kunt opnemen. Wel zo fijn!

Hierna krijg je een persoonlijk welkomstmailtje van Happy with Yoga. Je krijgt duidelijke uitleg en ook een link naar een besloten Facebook groep met meer dan 2000 andere cursisten.

Opbouw van de cursus

De online cursus vind je terug in je persoonlijke dashboard van Happy with Yoga. De omgeving ziet er heel clean en netjes uit. Indien je meer cursussen volgt bij Happy with Yoga, zie je deze hier ook terug. Je kunt in het dashboard je voortgang van de cursus volgen en de lessen starten.

De titel van deze cursus is niet voor niets Yoga Stap Voor Stap: de indeling is ook echt stapsgewijs. De opbouw van het curriculum is als volgt:

 1. Cursusintroductie (1 video, 1 tekstbestand)
 2. Yoga filosofie (1 video, 1 tekstbestand)
 3. Yoga lessen (9 video’s)
 4. Bonus video’s (3 video’s)
 5. Losse series (4 video’s)
 6. Vraag en antwoord sessies (1 video)
 7. Ebook met yoga houdingen (1 PDF bestand)
 8. De volgende stap in je yoga avontuur! (1 tekstbestand)

Alles bij elkaar beslaat het cursusmateriaal ruim 10 uur. De video’s variëren in lengte van korte instructiefilmpjes van een paar minuten tot aan ruim een uur. Hieronder zie je een voorbeeldvideo van de houdingen uit de lessen van Yoga Stap Voor Stap:

Zoals je in dit voorbeeld kunt zien is er weinig voor nodig om te starten met de cursus. Zorg dat je in ieder geval een fitness- of yogamatje beschikbaar hebt. We legden al eerder uit waarom het belangrijk is dat je altijd een fitnessmat gebruikt.

Daarnaast vertellen de instructeurs steeds aan het begin van elke video wat je verder eventueel nodig hebt voor de les. Soms is dat een kussen of dekentje. Zo ben je altijd voorbereid.

Video’s

Alle video’s zijn rustig en duidelijk gesproken, waardoor je goed kunt volgen wat je moet doen. Sommige filmpjes komen wel enigszins scripted ofwel voorgelezen over, maar dat is ook logisch. De toon is bemoedigend en Rolf en Melanie geven helder aan welke onderdelen je extra op moet letten.

Je wordt grondig meegenomen door de complete basis van yoga en meditatie. De instructeurs vertellen waarom bepaalde oefeningen goed voor je zijn en hoe je hulpstukken kunt gebruiken. Denk aan bijvoorbeeld een blok of een dekentje.

Bonus materiaal

De extra video’s gaan in op onderwerpen rondom het oefenen van yoga, zoals er regelmatig tijd voor maken. Er worden een aantal tips gedeeld door Rolf en Melanie. Handig om die even te noteren en later terug te lezen!

Ebook

Dit bevat de 25 belangrijkste yoga houdingen inclusief afbeeldingen en concrete beschrijvingen. Echte toegevoegde waarde, want je kunt alles hier rustig nalezen en per houding wordt ook aangegeven wat de voordelen zijn. Daarnaast worden eventuele aanpassingen beschreven en wanneer je extra voorzichtig moet zijn.

Online community

Dit is een besloten Facebookgroep waar alle leden die de cursus (ooit) gevolgd hebben elkaar kunnen vinden en tips uitwisselen. Een leuk extraatje als je snel antwoord wilt op je vragen of motivatie zoekt bij mede-yogi’s.

Alle bevindingen op een rijtje

We willen je graag meenemen in onze eerlijke ervaring met Yoga Stap Voor Stap. Hieronder dus alle positieve én negatieve punten op een rijtje die we vonden tijdens onze review van deze online cursus yoga.

Super: duidelijke opbouw

Wat wij specifiek als super fijn aan deze cursus ervaarden is de hele duidelijke opbouw. Je kunt zien dat de makers goed hebben nagedacht over het proces dat je als cursist doorloopt. Al je vragen en behoeften worden op logische volgorde beantwoord. De informatie is concreet, helder en compleet.

Mocht je dan toch eventuele vragen of opmerkingen hebben, dan is er de mogelijkheid om onder iedere video een reactie achter te laten. Happy with Yoga of andere cursisten kunnen hier dan op reageren.

Super: volledig Nederlands

Een ander voordeel is dat deze online cursus volledig in het Nederlands beschikbaar is. Vaak zijn de meer uitgebreide online cursussen alleen in het Engels te vinden. Als je dat niet zo prettig vindt, is Yoga Stap Voor Stap dus een ideale keuze.

Super: aandacht voor meditatie

Ook goed is dat meditiatie wordt meegenomen in elke les. Dit is een belangrijk onderdeel van yoga wat nog wel eens wordt overgeslagen. Nergens wordt de uitleg hierover zweverig of technisch. Zoals Rolf aangeeft in één van de video’s is meditatie nog niet zo gebruikelijk in het Westen. Maar is het eigenlijk niets meer dan even je hoofd opruimen. Een mooie ‘bonus’ dus!

Minder: geluidskwaliteit

In sommige video’s overstemt de muziek de gesproken tekst. Niet heel fijn als je gevoelig bent voor achtergrondgeluid. Soms wisselt het volume ook binnen één filmpje, wat kan afleiden.

Minder: tempo

Het tempo van deze cursus is erg rustig: dat is natuurlijk heel fijn als je een echte beginner bent. Er wordt echt de tijd genomen om alles uitgebreid te demonstreren en uitleggen. Mocht je zelf van lekker doorpakken houden, dan kan het soms wel wat traag aanvoelen.

Dit kun je dan wel weer makkelijk zelf oplossen! Rechtsonder in elke video zie je een tandwiel-icoontje waar je de instellingen van de video kunt aanpassen. Als je ‘Speed’ aanklikt, kun je de snelheid van stukjes die jou te langzaam gaan iets opvoeren. Vaak is 1.25x al perfect.

Minder: geen verschillende stijlen

Deze cursus houdt zich echt bezig met de basis en gaat niet dieper in op de verschillende yogastijlen. Voor mensen die bijvoorbeeld lessen willen met een complete flow, is deze cursus minder geschikt.

De investering waard?

Een “offline” yogales in een studio kost vaak al rond de 10 euro per keer. Daarnaast moet je meegaan met het tempo van de groep en is er dus minder ruimte voor jouw persoonlijke behoeften. Het grote voordeel van deze online lessen is dat je ze zo vaak kunt terugkijken of pauzeren als jij wilt. Op je eigen tempo dus, op een plek die jij zelf prettig vindt.

Daarnaast krijg je nog een aantal extra’s, zoals de bonusvideo’s en het Ebook. Alles bij elkaar kost deze eenmalige investering je slechts €57,-. Dit levert je een levenslange toegang tot de fundamentale basis van yoga op. Wat ons betreft een hele goede deal! Het volgen van 9 lessen in een yogastudio zouden je al rond de €90,- kunnen kosten, zonder extra’s dus.

Happy with Yoga biedt een niet-goed-geld-terug-garantie van 30 dagen. Mocht je dus ondanks alles toch niks uit deze cursus halen, dan krijg je je geld gewoon teruggestort. Als je niet tevreden bent, kun je een mailtje sturen naar Happy with Yoga en worden er verder geen vragen gesteld. Je loopt dus helemaal geen risico.

Eindoordeel review: online cursus yoga

Al met al zouden wij iedereen die meer met yoga wil gaan doen deze online cursus zeker aanbevelen! Je legt hiermee een goede basis waar je nog jaren plezier van zult hebben. Melanie en Rolf van Happy with Yoga weten waar ze het over hebben en staan voor je klaar bij vragen of problemen.

Het grootste voordeel van Yoga Stap Voor Stap is misschien wel dat je deze online cursus altijd en overal kan volgen. Wacht dus niet langer en probeer het zelf door op de knop hieronder te klikken!

Leer Yoga Stap voor Stap vanaf de basis!

In 9 online yogalessen leer je alle basisoefeningen van yoga voor meer ontspanning, meer flexibiliteit, een sterk lichaam een gezonde geest en meer persoonlijke kracht.

 • Begeleiding van professionele en ervaren docenten
 • Online lessen en video’s
 • Nu inclusief Ebook

Ontvang een exclusieve BONUS wanneer je de cursus koopt via bovenstaande knop! 

Mail je aankoopbewijs naar contact@fitfromanywhere.com en krijg toegang tot onze speciale Yoga playlist. 

Perfect als achtergrondmuziek tijdens je yoga oefeningen: de playlist begint lekker rustig om de juiste vibe te creëren. Flow vervolgens van intensere bewegingen naar ultieme ontspanning met kalmerende muziek voor shavasana.