Fit worden met power yoga

Lijkt het je wel wat om te werken aan je kracht en flexibiliteit, maar heb je minder met rustige vormen van yoga? Hou je van een uitdaging en pittig tempo? Dan is power yoga wat voor jou! Het is een super methode om fit mee te worden.

Minder geschikt voor beginners, maar helemaal top voor mensen die van vlammen houden. Yoga saai? Think again, hier ga je goed van zweten! En het mooie is dat je power yoga prima zelf kan doen, bijvoorbeeld thuis.

Fit worden met power yoga 3 vrouwen staan buiten in yoga houding

Wat is power yoga?

Power yoga kun je zien als een vinyasa vorm van yoga, wat inhoudt dat het een dynamische oefening is. Het haalt een aantal elementen uit Ashtanga en focust op het fysieke fitness aspect van yoga. Een goede mix dus van krachttraining en ontspanning.

In de jaren negentig kwam power yoga op in de Verenigde Staten, zowel aan de westkust als aan de oostkust. Bryan Kest is een van de oprichters van de beweging. In een interview met Yoga International legt hij uit dat hij de naam heeft bedacht omdat het precies beschrijft hoe je jezelf voelt na een les: krachtig, energiek en kalm. Hierbij was het idee dat deze vorm yoga meer toegankelijk maakt voor een breder publiek.

Die toegankelijkheid is wat deze aanpak van yoga zo mooi maakt. Je maakt op een sportieve manier kennis met yoga, in plaats van door een meer traditionele methode. Veel mensen vinden traditionele yogastijlen wat intmiderend of zweverig en beginnen er daarom maar niet aan. Zonde, want yoga kent vele voordelen naast de puur fysieke impact.

Wat is power yoga? Twee vrouwen in crow pose bakasana op gekleurde yogamatten

Misverstanden rondom power yoga

Oprichter Bryan Kest bedacht de naam dus omdat deze vorm van yoga je een gevoel van ‘power’ geeft. Hij maakt echter duidelijk dat dit geen misverstanden moet oproepen. Power yoga is niet iets puur atletisch of extreem zwaars. Het oefenen van yoga gaat volgens hem over het omgaan met uitdagingen en daarin je eigen grenzen opzoeken en herkennen.

Iedereen is anders en kent verschillende niveau’s van uitdaging. Gematigdheid en balans zijn belangrijk. Wat voor de ene persoon als gemakkelijk voelt, kan iemand anders als heel zwaar ervaren. Luister dus naar je eigen lichaam en ga niet compleet aan je eigen grenzen voorbij puur vanwege de toevoeging ‘power’!

Daarnaast benoemt Bryan Kest ook dat het hier geen vaste stijl of systeem betreft. Er zit geen consistentie in lessen: ook Beryl Bender Birch, een van de andere oprichters van de beweging, benadrukt dit. Het is een aandachtige workout waarbij je aan en met jezelf werkt.

Wat kun je verwachten tijdens een power yoga les?

Als zelfs de bedenkers aangeven dat power yoga geen vast omlijnde methode is, wat mag je dan wél verwachten tijdens een les? Je kunt er in ieder geval van uitgaan dat er insipiratie wordt gehaald uit Ashtanga.

Bij Ashtanga wordt er gewerkt met een vaste volgorde van yoga houdingen en series. Power yoga gebruikt elementen en houdingen uit Ashtanga vrij door elkaar, waardoor elke les anders is. De focus ligt op kracht en flexibiliteit: bewegingen zijn vloeiend en de intensiteit is hoog. Heel wat anders dus dan het ‘passieve’ beeld dat sommige mensen hebben van yoga! In tegenstelling tot rustigere yoga varianten waarbij meditatie en stretching een hoofdrol spelen, is power yoga niet geschikt voor mensen die weinig sporten. Het is hard werken en je gaat zeker weten flink zweten!

Power yoga is populair in sportscholen, dus de kans is groot dat je daar een les kunt volgen. Sommige varianten werken met luide, uptempo muziek. Er zijn ook studio’s die lessen aanbieden in een verwarmde omgeving van 30 graden of hoger. Soms worden er zelfs gewichten zoals dumbbels gebruikt. Cardio kan een onderdeel van de training zijn.

Om je voor te bereiden op een pittige power yoga flow, kan het een goed idee zijn eerst een aantal losse yoga posities te oefenen die bijdragen aan meer kracht en flexibiliteit. In ons artikel geven we stapsgewijze uitleg hoe je houdingen zoals boat pose, extended side angle en bow pose correct uitvoert.

Online flows

Wil je liever zelf aan de slag in plaats van vastzitten aan schema’s van sportscholen en yoga studio’s? Probeer dan eens een online workout! We hebben een aantal toppers op een rijtje gezet als je power yoga wilt proberen:

1. Deze training van Heart Alchemy Yoga studio begint meteen in een pittig tempo! Reken op veel chaturanga’s (low plank) en planking. De les eindigt wat rustiger met fijne, diepe stretches.
Duur: 45 minuten.

2. Sjana Elise is altijd erg creatief in haar flows, met veel hartopeners. Naast het flink aan het werk zetten van je (core) spieren, focust deze power yoga les ook op flexibiliteit.
Duur: 50 minuten.

3. Wil je jezelf uitdagen met krachtige houdingen waarbij je ook je balans oefent? Probeer dan deze training van Yoga by Candace, inclusief een hoofdstand!
Duur: 20 minuten.

4. Weinig tijd, maar toch even vlammen tijdens je yogales? Probeer dan eens HIIT Yoga van Alo Yoga. HIIT is een super effectieve workout en kun je goed combineren met yoga oefeningen.
Duur: 12 minuten.

Yoga stap voor stap

Klinkt dit allemaal heel tof, maar wel een beetje te heftig voor je? Heb je nog weinig ervaring met yoga, of wil je eerst je basis verstevigen? Dan is een online cursus een goed idee! Yoga Stap Voor Stap leert je alle basishoudingen en principes in een rustig tempo.

Deze onmisbare fundering helpt je om blessures te voorkomen en de basismethode correct uit te voeren. Je kunt de lessen overal online via video volgen, waar en wanneer je maar wilt. Op die manier ben je in no time klaar voor power yoga lessen!

Leer Yoga Stap voor Stap vanaf de basis!

In 9 online yogalessen leer je alle basisoefeningen van yoga voor meer ontspanning, meer flexibiliteit, een sterk lichaam een gezonde geest en meer persoonlijke kracht.

  • Begeleiding van professionele en ervaren docenten
  • Online lessen en video’s
  • Nu inclusief Ebook

Ontvang een exclusieve BONUS wanneer je de cursus koopt via bovenstaande knop! 

Mail je aankoopbewijs naar contact@fitfromanywhere.com en krijg toegang tot onze speciale Yoga playlist. 

Perfect als achtergrondmuziek tijdens je yoga oefeningen: de playlist begint lekker rustig om de juiste vibe te creëren. Flow vervolgens van intensere bewegingen naar ultieme ontspanning met kalmerende muziek voor shavasana.

Lees ook onze uitgebreide review over de cursus Yoga Stap Voor Stap van Happy With Yoga.