Online sporten: hoe kies je een geschikte workout?

Yes, je hebt de stap gezet om locatie onafhankelijk te gaan sporten! Wellicht heb je een vol schema en zoek je meer flexibiliteit om thuis te kunnen sporten wanneer het jou goed uitkomt. Of vind je de sportschool te duur en te druk. Misschien ben je juist op reis en wil je graag fit blijven zonder vaste verblijfplaats. 

Hoe dan ook, je hebt er zin in en voelt je gemotiveerd om er helemaal voor te gaan. Alleen kan het best lastig zijn om te bepalen hoe je gaat beginnen: welke oefeningen wil je gaan doen, hoe vaak, hoe lang? Online sporten kan je hierbij helpen.

Online sporten hoe kies je een geschikte workout? Vrouw in sportkleding staat buiten en houdt een iphone met oortelefoons vast

Overal fit met online workouts

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel mogelijkheden om online workouts te volgen. De voordelen zijn dat je deze vanaf elke gewenste locatie kan uitvoeren wanneer jij maar wilt. Ze kunnen je inspireren, motiveren en helpen in het behalen van je sportieve doelen. Even zoeken op Google laat zien dat er ontelbaar veel workouts te vinden zijn en je hebt er behalve een internetverbinding (bijna!) niets voor nodig. 

Deze voordelen maken online sporten een aantrekkelijke optie. Tegelijkertijd  kan het soms ook lastig zijn: want hoe kies je uit dat enorme aanbod een online workout die bij jou past? Waar ga je mee beginnen?

In dit artikel bespreken we 3 soorten online workouts die je kunt volgen en waar je op moet letten als je online wilt gaan sporten.

Vragen om jezelf te stellen voordat je gaat kiezen

Wat zijn je sportieve doelstellingen? Vraag jezelf voordat je begint met zoeken af wat je graag zou willen bereiken. Als je dit helder hebt, wordt het makkelijker om te gaan kiezen uit een enorm online aanbod en de verschillende kanalen.

Wil je voornamelijk inspiratie opdoen en eens wat andere oefeningen proberen dan je uitvoert binnen je eigen standaard routine? Dan volstaan YouTube video’s waarschijnlijk om mee te gaan experimenteren. Vind je het lastig om het sporten vol te houden en zoek je juist iets om gedisciplineerd bezig te blijven? Een compleet programma dat dagelijks aangeeft waar je mee verder kunt is dan wellicht handiger. Of je nu online gaat sporten via social media, apps of complete programma’s, let altijd op het volgende: 

 • Past dit bij je sportieve doelstelling? 
 • Werkt de instructeur of het format van de workout prettig voor je?
 • Zijn de instructies duidelijk genoeg zodat je geen last gaat krijgen van blessures?
 • Heb je er behalve een internetverbinding nog iets anders voor nodig?
hand houdt zwarte smartphone vast met instagram app

Online sporten met social media

Als je via bijvoorbeeld YouTube zoekt op ‘workout’ of ‘hiit training’ zul je genoeg video’s vinden om de rest van je leven in shape te blijven. Hoe maak je een keuze? Het is een goed idee om te bedenken met welke personen of merken je al ervaring hebt. Sport je bijvoorbeeld graag in materiaal van Nike of Adidas? Zoek dan eens op ‘Nike workout’. Tegenwoordig heeft ook bijna elke fitness guru wel een social media kanaal waarop hij of zij informatie en materiaal plaatst.

Een aantal bekende sportieve social media accounts om je een idee te geven:

En zo zijn er natuurlijk nog veel meer! Wie weet volg je er zelf al een paar. Check dus of je favoriete instructeur of merk workouts beschikbaar stelt via Instagram, YouTube of Facebook. Vaak bieden deze accounts wat gratis materiaal, maar soms ook (betaalde) apps of complete programma’s. Probeer het gratis materiaal een tijdje uit om te zien of je de workouts prettig vindt en goed kan volhouden. Het kan geen kwaad om gewoon een video aan te klikken die er leuk uitziet en te gaan experimenteren:  kies bijvoorbeeld een korte workout van 10-15 minuten om een idee te krijgen. 

De video hieronder is een voorbeeld van een gave interval training van Saints & Stars die je gratis via YouTube kan volgen.

Kan je zelf toch niks leuks vinden? Hier vind je nog meer sportieve social media accounts.

Sportapps

Het handige van online sporten via apps is dat deze vaak speciaal ontworpen zijn voor een mobiele ervaring. Perfect dus als je locatie onafhankelijk fit wilt worden! Er zijn zowel gratis als betaalde apps die je kunt downloaden om online mee te gaan sporten. Vaak kun je bepaalde onderdelen van de app gratis gebruiken en moet je (maandelijks) betalen voor premium functionaliteiten. Als je prettige accounts hebt gevonden via social media, kun je ook eens kijken of deze personen of merken trainingen via een app aanbieden. Goed om te checken als je wilt gaan sporten via apps:

 • Heb je een internetverbinding nodig om de app te gebruiken, of is dit ook (deels) offline mogelijk?
 • Vraagt de app veel van het batterijvermogen van je apparaat?
 • Kan de app ook gezondheidsdata verzamelen of integreren zoals bijvoorbeeld je hartslag? 

Een aantal voorbeelden van apps om online mee te sporten:

Complete online programma’s

Heb je online sporten een tijdje uitgeprobeerd via social media en apps? En ben je nu klaar voor de volgende stap met op maat gemaakte workouts? Of zoek je een manier om online sporten vol te houden? Dan kan het nuttig zijn je aan te melden voor een compleet programma.

Meestal zijn dit soort programma’s niet gratis. Het loont daarom om de volgende dingen uit te zoeken:

 • Heb je toegang tot een community of coach voor vragen en ondersteuning?
 • Is het nodig om naast het programma zelf ook in andere materialen te investeren?
 • Krijg je ook andere extra’s, zoals een voedingsplan of recepten?
 • Betreft het een standaard programma of krijg je maatwerk geleverd?

Een goed advies hier is om voor een online programma te kiezen waar je al enige ervaring mee hebt. De kans is dan groter dat je het programma vol zult houden! Welke accounts vond je leuk die je via social media hebt gevonden? Of ben je heel tevreden over een bepaalde sportapp en biedt deze ook een (betaald) programma aan? Laat je vooral niet gek maken door hypes en kies voor een programma waar jij je goed bij voelt.