Inspirerende mindfulness quotes

Mindfulness is de oefening om het huidige moment te ervaren precies zoals het is. Soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan en hebben we wat inspiratie nodig om die beoefening door te zetten. Mindfulness quotes kunnen naast inspiratie nog veel meer bieden. Zo kunnen ze je te helpen om in het huidige moment meer te waarderen. Of aanknooppunten bieden om je in te verdiepen tijdens bewustszijnsoefeningen en meditaties.

We hebben onze favoriete citaten van zowel oude meesters als moderne interpretators op een rijtje gezet. Laat je inspireren!

Mindfulness quotes gouden buddha standbeeld

Bekende mindfulness quotes van oude meesters

Mindfulness lijkt de laatste jaren aan populariteit te winnen in het westen. Oordeelloos aanwezig zijn en meditatie zijn echter al eeuwenlang bekend in het oosten.

Oude meesters en spirituele leiders en hun leer zijn vandaag de dag nog steeds een bron van inspiratie. Deze bekende wijzen spraken onder meer over mindset, bewustzijn en het huidige moment ervaren zoals het is. Allemaal nog steeds relevant in onze tijd. Hieronder vind je een aantal beroemde namen en hun achtergrond.

Siddhartha Gautama / de Buddha

The mind is everything, what you think you become. With our thoughts we make the world.

Een van de meest bekende en inspirerende spirituele figuren moet wel de Buddha zijn. Hij leefde meer dan 2500 jaar geleden in India en wordt gezien als de oprichter van het buddhisme. Het woord ‘buddha’ betekent ‘verlichting’. Dit is het ultieme uitgangspunt binnen het buddhisme. Spirituele verlichting komt neer op een permanente staat van in het nu zijn. Er is altijd volledig bewustzijn en geen sprake van afdwalende gedachten of zorgen. Meditatie is één van de tools om verlichting te kunnen bereiken.

Hoewel Siddhartha Gautama werd geboren als prins, besloot hij zijn welvaart op te geven en hij werd verlicht door het beoefenen meditatie. Hij begon anderen te onderwijzen hoe zij ook deze spirituele staat konden bereiken. Zo kwam hij bekend te staan als de Buddha.

Do not dwell in the past, do not dream of the future, concentrate the mind on the present moment.

Jiddu Krishnamurti

The ability to observe without evaluating is the highest form of intelligence.

Jiddu Krishnamurti kwam net als de Buddha uit India. Hij bracht een groot deel van zijn leven in de vorige eeuw echter door in de Verenigde Staten en Europa.

Zijn focus lag op zelfbewustzijn: dit kan niet geforceerd worden door externe factoren. Denk bijvoorbeeld aan religie, politiek of sociale aspecten. Waarheid kan volgens Krishnamurti alleen gevonden worden door pure observatie zonder oordeel. En dat is dan weer precies wat je oefent door aan mindfulness te doen: observeren van het moment zoals het is zonder daar een waardeoordeel aan te koppelen.

If you begin to understand what you are without trying to change it, then what you are undergoes a transformation.

Sri Chinmoy

Paradise is not a place. It is a state of consciousness.

Ook Sri Chinmoy is van oorsprong Indiaas, maar bekend van zijn meditatiecentrum in New York. Vandaag de dag bestaan er centra in meer dan 50 landen. Hier worden onder andere meditatielessen, concerten en sport- en culturele evenementen gehouden.

Naast meditaties die zich richtten zich op het kalmeren van de geest, verspreidde Sri Chinmoy ook het idee dat ieder mens een rol te spelen heeft in het verbeteren van de wereld. Deze verbetering kan alleen plaats vinden als we beginnen met het accepteren en liefhebben van de wereld zoals hij nu is. Muziek, kunst en sport waren een groot onderdeel van zijn leer.

Judge nothing, you will be happy. Forgive everything, you will be happier. Love everything, you will be happiest.

Moderne mindfulness quotes

Ook in onze moderne samenleving zijn genoeg interessante leermeesters te vinden die inspireren op het gebied van mindfulness. De mindfulness quotes hieronder focussen zich veelal op leven in het moment precies zoals het is.

Door het heden te accepteren en te kunnen loslaten, ervaar je volgens deze uitspraken rust en blijdschap. En dat is een erg prettig in onze hedendaagse gehaaste manier van leven waarin we altijd bezig zijn met wat hierna komt.

Thích Nhất Hạnh

The present moment is the only time over which we have dominion.

Thích Nhất Hạnh is een Vietnamese buddhistische monnik en oprichter van het Plum Village in Frankrijk. Hij heeft meer dan 100 boeken geschreven en is een vredesactivist.

Plum Village past mindfulness toe op allerlei aspecten van het dagelijks leven, zoals bijvoorbeeld mindful eten en mindful luisteren. Hierbij is het volgens Thích Nhất Hạnh belangrijk te realiseren dat mindfulness geen middel is om iets te bereiken, maar een manier van leven zelf.

Feelings come and go like clouds in a windy sky. Conscious breathing is my anchor.

Jon Kabat-Zinn

The real meditation is how you live your life.

De ontwikkelaar van het Mindfulness-Based Stress Reduction programma aan de University of Massachusetts Medical School is tevens een leerling van Thích Nhất Hạnh. Jon Kabat-Zinn zet zich als professor in om mindfulness bekend te maken onder een groot publiek.

Met een achtergrond in moleculaire biologie focuste zijn onderzoek voornamelijk op de relatie tussen lichaam en geest. Zijn studies onderzochten vaak testpersonen met chronische pijn of stress. Jon Kabat-Zinn noemt mindfulness als een manier voor mensen om te kunnen omgaan met pijn, stress, angst en ziekte.

Wherever you go, there you are.

Rupert Spira

Happiness is simply to allow everything to be exactly as it is from moment to moment.

Rupert Spira is een Britse leraar in spirituele zelfontdekking en daarnaast ook kunstenaar. In zijn keramieke werken komt onderzoek naar de geest, bewustzijn en natuur naar voren.

Non-dualiteit is een essentie voor Rupert Spira. Dualiteit gaat uit van een scheiding tussen hetgeen wat ervaart en het object dat wordt ervaren. Non-dualiteit ziet dit ecther als één geheel van bewustzijn. Alles is dus één, er zijn geen tegenstellingen zoals groot en klein, warm en koud, etcetera.

Give your attention to the experience of seeing rather than to the object seen and you will find yourself everywhere.

Hoe kun je deze mindfulness quotes toepassen in het dagelijks leven?

Helemaal geïnspireerd geraakt om oordeelloos in het hier en nu te zijn? We hebben uitgebreide artikelen hoe je zelf kunt beginnen met mindfulness en over oefeningen die je makkelijk dagelijks kan toepassen. Hierin beschrijven we in dieper detail wat mindfulness is en wat het voor je mentale gezondheid kan betekenen. Gelukkig hoeft het oefenen hiervan niet ingewikkeld of langdradig te zijn!

Toch kan verdere ondersteuning prettig zijn om alle hulpstukken en verdieping te bieden. Daardoor wordt het gemakkelijker om dagelijks met mindfulness bezig te zijn en leer je om echt continu in het hier en nu te kunnen leven. Een online cursus mindfulness is hiervoor ideaal: deze helpt je met dagelijkse begeleiding, oefening en toelichting.

Mindfulness voor het dagelijks leven

Deze 8 weekse cursus bevast een dagelijks stappenplan voor mensen die aan de slag willen met mindfulness.

  • Inclusief audiobestanden
  • Toegang tot video’s
  • Dagelijkse mails

Ontvang een exclusieve BONUS wanneer je de cursus koopt via bovenstaande knop! 

Mail je aankoopbewijs naar contact@fitfromanywhere.com en we sturen je onze mindfulness mantra’s toe.

Deze 5 mantra’s kun je uitspreken op elk gewenst moment en helpen je het hier en nu te waarderen.