Om overal te sporten heb je alleen een fitnessmat nodig

Er wordt vaak gedacht dat er allerlei investeringen en materialen nodig zijn om écht fit te worden. Mensen denken al snel dat een duur sportschool abonnement noodzakelijk is. Of een hele serie aan gewichten en apparaten voor thuis. Gelukkig valt dat in de praktijk heel erg mee: je kunt gemakkelijk fit worden met alternatieve materialen.

Wat je precies nodig hebt hangt natuurlijk af van je persoonlijke doelstellingen en voorkeuren. Maar als je graag overal wilt kunnen sporten is het een goed idee om één item aan te schaffen: een fitnessmat. Het is een goedkope investering waar je veel plezier van gaat hebben.

Fitnessmat nodig opgerolde matjes in verschillende kleuren op elkaar gestapeld

Waarom is een fitnessmat nodig?

Fit willen zijn is natuurlijk een mooie doelstelling. Maar naast het opbouwen van bijvoorbeeld kracht en conditie is het voorkomen van blessures niet onbelangrijk. Een fitnessmat ondersteunt je in oefeningen waarbij je bijvoorbeeld op de grond zit. Of wanneer je jezelf ondersteunt met je handen, voeten, knieën of ellebogen. Je kunt de mat ook opvouwen wanneer extra ondersteuning gewenst is. Dit is vaak fijn wanneer je oefeningen doet waarbij er veel druk op de knieën staat. Ook helpen fitnessmatten met stabiliteit: zo glij je niet weg tijdens staande houdingen zoals bij yoga.

Daarnaast maakt het hebben van een sportmatje je super mobiel: ze zijn licht en makkelijk om overal mee naar toe te nemen. Hierdoor kun je letterlijk op elke gewenste locatie aan de gang. Of je nu thuis of buiten fit wilt worden, je hoeft alleen maar je mat uit te rollen om een geschikte ondergrond te creëren. Dus geen excuses meer! Je houdt jezelf (als je buiten sport) en je omgeving (als je binnen sport) ook schoner als je een matje gebruikt.

Soorten fitnessmatten

Er zijn allerlei soorten matten verkrijgbaar, voor verschillende doeleinden en in variërende prijsklassen. Zo heb je speciale yogamatten, maar ook universele fitnessmatjes. Welke kies je? Het is heel persoonlijk wat voor soort fitnessmat jij specifiek nodig hebt en vaak een kwestie van uitproberen. Let in ieder geval op een aantal punten:

  • Dikte: dunne matjes rol je snel op en kun je gemakkelijk overal mee naartoe nemen. Dikkere matten bieden over het algemeen meer comfort, maar zijn ook zwaarder. De dikte van je mat hangt af van persoonlijke voorkeur en waar je de mat voor wilt gebruiken. Voor yoga wordt bijvoorbeeld rond de 4 millimeter aangeraden. Wil je met zware gewichten aan de slag, dan is een dikkere mat een goed idee. Zo voorkom je dat je per ongeluk de vloer onder je beschadigt.
  • Soort materiaal: sommige matten geven erg mee, andere zijn stugger. Vaak is een fitnessmat van rubber of plastic gemaakt, maar er zijn tegenwoordig ook exemplaren verkrijgbaar die van duurzaam of gerecycled materiaal zijn gemaakt. Let ook op de textuur, een geribbeld matje geeft een andere ervaring dan een gladde mat. 
  • Grip: het is natuurlijk niet handig als je wegglijdt terwijl je bezig bent met je workout. Vooral als je verwacht veel te gaan zweten is het verstandig een mat te kiezen met een goede anti-slip. Denk na of je de fitnessmat op een gladde ondergrond gaat leggen, dan heb je wellicht een mat met extra grip nodig. Maar ga bijvoorbeeld ook na of je voornamelijk op sportschoenen of op blote voeten gebruik zult maken van de mat. Tip: je kunt ook een anti slip handdoek gebruiken die je over de mat heenlegt. Handig als je veel gaat zweten, bijvoorbeeld bij hot yoga.
  • Grootte: afhankelijk van de oefeningen die je wilt gaan doen heb je wellicht een mat nodig die groter of kleiner is dan de standaardafmeting. Een gebruikelijke maat is 180×60 cm, dat is groot genoeg voor de meeste mensen om comfortabel languit op te kunnen liggen. Wil je veel met zware gewichten gaan trainen, dan is een grotere mat een goed idee. Dan rusten de gewichten namelijk ook op de mat in plaats van op de ondegrond, in verband met beschadigingen.

Onderhouden en schoonmaken

Check altijd eerst de gebruiksaanwijzing van jouw matje om te lezen hoe je de mat het beste kunt onderhouden en schoonmaken. Sommige speciale matten moet je vóór het eerste gebruik een bepaalde tijd uitrollen of op een speciale manier behandelen. Kun je geen gebruiksaanwijzing vinden? In het algemeen geldt dat je na je workout een niet-aggresieve schoonmaakoplossing (bijvoorbeeld een beetje afwasmiddel in heet water) kunt gebruiken om de mat mee af te nemen met een (katoenen) doekje. Laat de mat vervolgens even drogen voordat je deze oprolt.

Aangezien een fitnessmat één van de weinige dingen is die je echt nodig hebt om op elke locatie te kunnen sporten, is het belangrijk dat je er goed voor zorgt. Zo kun je de mat beter niet onoverdekt buiten laten slingeren. Zon, regen en vervuilde lucht kunnen de kwaliteit van het materiaal aantasten. 

Nieuw exemplaar aanschaffen

Wanneer wordt het tijd om je matje te gaan vervangen? Doe dit zodra je duidelijke sporen van slijtage gaat zien, zoals gaten die groter zijn dan wat je mag verwachten van veelvuldig gebruik. Daarnaast is het ook goed om op te letten of de mat op bepaalde plekken dunner is geworden of de grip is verminderd. 

Weet je nog steeds niet helemaal zeker welke mat het meest geschikt is voor jou? Probeer er eens een in een lager prijssegment een tijdje uit. Een aanrader om mee te beginnen is bijvoorbeeld deze universele fitnessmat.

Op die manier merk je vanzelf wat je voorkeuren zijn en hoe je de mat gaat gebruiken. Zodra je weet wat je echt nodig hebt en fijn vindt, kun je investeren in een duurder exemplaar. Zoals deze extra dikke mat van Lifemaxx. Onthou, een goede mat is de investering meer dan waard!